Vaak gestelde vragen
Is het vermogen van de ThermoGenius™ Water-waterwarmtewisselaar vergelijkbaar met aardwarmte?
Ja. De warmtepomp wordt in dit geval voorzien van energie uit water en niet uit de aarde. Het voordeel van de ThermoGenius™ Water-waterwarmtewisselaar zit hem in het feit dat de warmtepomp het medium niet tot een diepte van 200 m in de aarde en weer omhoog moet brengen. Bovendien heeft een warmtewisselaar in water een veel betere warmteoverdracht dan in de aarde. Dit betekent dat een warmtepomp met een ThermoGenius™ Water tot 20% effectiever werkt.
Is de installatie van de ThermoGenius™ Water-waterwarmtewisselaar duur?
Nee, in tegenstelling tot aardwarmte hoeft hierbij niet tegen hoge kosten geboord te worden. De ThermoGenius™ Water M drijft zelfstandig en wordt eenvoudig met roestvrijstalen kabels verankerd aan een fundering op de bodem van het water op elke gewenste diepte. Vergelijkbaar met een onderwaterankerboei. Dit is ook mogelijk zonder duikers in te hoeven zetten.
De ThermoGenius™ Water F kan op de bevestigingsvoeten op elke positie stevig vastgeschroefd worden.
Welke aansluitingen heeft de ThermoGenius™-warmtewisselaar?
De ThermoGenius™-warmtewisselaars hebben gestandaardiseerde DN32 PE-aansluitbuizen die via het conventionele pijplasproces op de warmtepomp kunnen worden aangesloten.
Welke waterdiepte moet het water minstens hebben?
De ThermoGenius™ Water-waterwarmtewisselaar heeft naar onderen en naar boven voldoende vrije ruimte nodig. Aan de ene kant zodat er optimale warmteuitwisseling plaatsvindt en aan de andere kant zodat hij in de winter niet in een ijslaag vast komt te zitten. Daarom moet er een diepte van minstens 2 m bij type M en een diepte van minstens 1 m bij type F aanwezig zijn.
Welke warmtepomp moet er met een ThermoGenius™ Water gebruikt worden?
Hij werkt net als bij aardwarmte zoals elke waterwarmtepomp. Wij bevelen een warmtepomp met toerentalregeling aan. Hiermee hebben we de beste ervaringen.
Kan de ThermoGenius™-warmtewisselaar ook voor koeltoepassingen gebruikt worden?
Ja, beide varianten, de actieve en de passieve koeling zijn met de overeenkomstige warmtepompen mogelijk.
Ik heb meer vermogen dan 14 kW nodig, wat nu?
Bij grotere gebouwen bestaat de mogelijkheid meerdere ThermoGenius™-warmtewisselaars parallel aan elkaar te schakelen. Zo kan er ook een verwarmingsvermogen van meerdere honderden kW's gegenereerd worden.
Welke subsidie is er voor de ThermoGenius™ mogelijk?
De ThermoGenius™ krijgt de volledige subsidiemogelijkheid van de Bafa. Hierbij is tot 50% subsidie van het totaalsysteem mogelijk.
Hoe worden de ThermoGenius™ Water-waterwarmtewisselaars gereinigd?
Dankzij de zwarte behuizing vindt er praktisch geen groei van vegetatie in de ThermoGenius™ Water plaats. Wij bevelen echter aan om jaarlijks onderhoud uit te voeren en eventuele afzettingen te verwijderen.
Hoe lang gaat een ThermoGenius™ mee?
Hij is gemaakt van speciaal uv- en zoutwaterbestendig polyethyleen en is ontworpen voor een gebruiksduur van meer dan 30 jaar in het water.
Wie kan mij ondersteunen bij de planning en het ontwerp van grote projecten en de integrale planning van energiebronnen?
Wij werken samen met ervaren partners op het gebied van hernieuwbare energiebronnen en wij kunnen hier onze netwerkpartners aanbevelen.